A fabrikett

A fabrikett  általános jellemzői és használati útmutatója:

A fabrikett a megújuló energiaforrások termékei közé tartozik, természetes alapanyagból készül.

>>AHOGYAN ÉN HASZNÁLOM<<

A fabrikettet idegen kötőanyag hozzáadása nélkül préselik össze kb 220-240 bar nyomáson. A tűzifával ellentétben a brikett nedvességtartalma állandóan alacsony értékű 8-10 %, ezért stabilan könnyen és jó hatásfokkal ég.


Sűrűsége igen nagy (1000-1200 kg/ m3), a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, ezért is tud a teljes átégés után még 2-3 órán keresztül a fűtőértékét tartva izzani.


Fűtőértéke 18-19 MJ/kg, hogy hányszorosa a tűzifának az mindig a fa fajtája és nedvességtartalmától függ. Az alábbi táblázatban látható, hogy a víztartalom mennyire befolyásolja a fűtőértéket:

 

Víztartalom % 10 15 20 30 40 50

Fűtőérték  MJ/kg

 
16,56 15,48 14,4 12,24 10,44 8,28

 

A táblázat az egyik legjobb fűtőértékkel rendelkező tölgyfára vonatkozik.


Egy friss vágású fának 50 % körüli a nedvességtartalma. A táblázatban jól látható, hogy ilyenkor csupán feleannyi  a fűtőértéke mint egy 10 % nedvességtartalmú tűzifának, amely ezt az értéket mellesleg jól tárolt esővédett helyen nagyjából két év alatt éri el.


A fabrikett hamutartalma kicsi 1 % körüli, tehát egy tonna vásárlás esetén kb 10 kg hamura lehet számítani.


Továbbá a brikett ként nem tartalmaz, ezért füstje a környezetre káros kén-dioxidot nem bocsát ki.

 

Míg a fának a tárolása helyigényes és nehézkes, addig a brikett kissebb helyigényű, praktikus, mivel műanyag zsákokban van csomagolva, nedvesség és pára nem tud bejutni. Ennek ellenére a szabad ég alatt nem ajánlatos tárolni, mivel a napsugárzás a zsákot károsíthatja és a csapadék is beszivároghat a zsákokba. Fedett helyen a brikett több hónapig, akár évekig is minőségromlás nélkül eltárolható.


A fabrikett felhasználhatósága a különböző berendezésekben


Vegyestüzelésű egyaknás kazánok:

A tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni.

 

A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felül jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad.

 

A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a fabrikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikettmaradvány mint faszén ég.

 

Egy töltés mintegy 3-5 óra alatt ég ki ezalatt nem szükséges újabb brikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.


Vegyestüzelésű kétaknás kazánok:

Használata esetén az égőtérben kisebb darabokra tördelt brikettel történhet, és a kezdőtűz teljes égését elérve (amikor a megfelelő huzat már létrejött) lehet a tüzelőanyag-aknát megtölteni. A tüzelőanyag-akna akkor felel meg a fabrikett eltüzeléséhez, ha lefelé táguló, fala nem kátrányosodott. Ellenkező esetben a fabrikett az aknában fennakadhat, a tűz kialszik, nem megfelelő tömítettség esetén az aknában a betöltött brikett visszaég. Gyakori brikett fennakadás esetén célszerű a brikettet kisebb darabokra törve betölteni.


Cserépkályhák:

A fához hasonló módon kell a fabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját, illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.


Kandallók:

A fához hasonló módon kell a fabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a kandalló felmelegedése túl gyors lesz, és fémes részek izzásához vezethet. A kandalló ajtaját csak a brikett teljes elszenesedése után szabad bezárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

mobilbrikett.hu
20/950-84-94


 

2020  Mobilbrikett   globbersthemes joomla templates