AHOGYAN ÉN HASZNÁLOM

Nekem egy 28 Kw-os 5 tagú öntöttvas kazánom van (semmi extra). Egy 200 literes használati melegvizes tartályt, és egy 1000 literes puffertartályt melengetek vele.

fabrikett-kandallo

Az alábbi módon használom benne a fabrikettet:

18 darab, vagyis másfél csomag brikettet teszek bele egyszerre. Lapjára fordítom őket 3 sorba szorosan egymás mellé rakom de vigyázva, hogy a kazán és a fabrikett között legyen némi hely a tágulás miatt. Tetejére rakok egy 30 db-os tojástartót, vagy egyéb papírhulladékot, arra pedig némi aprófát, egy-két nagyobb fával vegyítve, aztán jöhet a szikra.

A kazán alsó ajtaján hagyok rést, a megfelelő huzatnak. Kb 30-40 perc múlva, amikor az aprófa már rég elillant, és a brikett felső sora átégett, de az alsó sor még csak részben izzik, elzárom teljesen az alsó ajtón hagyott rést, és a felső ajtón nyitok egy parányit a kémlelőn.

A kazánba lévő vízhőmérséklet ilyenkor 80-90 °C, ami a huzat lecsökkentése után leesik 60-65 °C-ra, de azt 3-4 órán át tartja.

Olyan napokon amikor a nappali hőmérséklet 8-10 °C, éjjel pedig 0-5 °C körül mozog, pár darab keményfával szoktam még meglobogtatni a tüzet a puffer miatt, de még egy adag brikettet már nem tudok rápakolni, mert nem tudom hova rakni a melegét. Amikor már nappal is fagy, akkor is inkább megvárom amig nagyon kevés parázs marad, és arra újra felkupacolok egy csomaggal, majd újra átégtem és elzárom. Érdemesebb nagyobb mennyiséget rakni egyszerre, és jól kitolni az izzásidőt, mert ha csak pár darabot dobunk a tűzre akor az hamar elillan, és így rövid időn belül sok brikettet el lehet használni.

 

Nagyon fontos megtanulnunk azt a tényt, hogy a fabrikett fűtőértéke a jól kihasznált izzásában van.

Kihangsúlyoznám, hogy nem mindenkinek ez a technika fogja a megfelelő hőmérsékletet biztosítani a lakásban, mert ez egy sokismeretlenes egyenlet. Pl.: Korszerű, vagy elavult fűtésrendszer van, hány négyzetmétert kell kifűteni, szigetelt-e a lakás, padlófűtés van, vagy 60-70 °C-t igényel a radiátor, és nem beszélve arról, hogy milyen a hőigényünk. ( Mi 120 m2-ert fűtünk, 80 %-ban szigetelt a lakás (mert még nincs teljesen kész) és 21-21,5 °C van.


Ha valakinek radiátorokat kell magasabb hőfokon fűteni, érdemesebb megvárni, amíg teljesen átizzik az összes brikett, és csak azután fojtja le a huzatot, ugyanis így nagyobb hővel fog a brikett izzani. Ez a verzió persze rövidebb izzásidőt is eredményez, de mindenkinek magának kell kitapasztalni a legjobb hatásfokot.


Sokan kérdezték, hogy mégis mitől lenne ennek a brikettnek nagyobb a fűtőértéke mint a fának, mikor ez nem is ég úgy. A kérdés jogos, a válasz pedig egyszerű. A mi esetünkben a brikett nem fa, a fa pedig nem brikett. Egy tiszta bükkfából préselt fabrikett súlya kb 1000-1200 kg/m3, ami ~ 8-12 % nedvességet tartalmaz. Egy csontszáraz bükkfa súlya 540 kg/m3. Hát itt van a kutya elásva! A brikett az átégés után, kétszeres sűrűsége miatt jóval több ideig adja ki magából a kalóriát. Már csak meg kell találnunk a módját.

Kedves olvasó, ne adja fel, jó lesz!

kandallo-fabrikett

 

2020  Mobilbrikett   globbersthemes joomla templates